hvorfor

Hvorfor bærer vi skæg?

Indhold

Man kunne også vende spørgsmålet om og sige: hvorfor bærer nogle mænd ikke skæg? Men det kan der selvfølgelig være mange grunde for eller imod.
Den slags hår i ansigtet, som vi kalder skæg, er jo helt naturligt. Det vokser helt af sig selv, så snart hormonerne siger at det er nu. Skæg er derfor også et symbol på manddom. Lidt som hanløvens manke. I nogle kulturer kan det godt være hovedårsagen til at mænd bærer skæg. I Danmark gør vi os nok ikke så mange tanker om hvor mandligt et skæg virker eller ej. Men skæg er in, i Danmark. Man kan næsten sige, at de sidste 20 år har det været in at have mere hår i ansigtet, end på hovedet.

Et spørgsmål om kultur og tradition, eller noget helt andet

For nogle er det at bære skæg, et kulturelt anliggende. Eller et religiøst anliggende. Rettroende muslimer fx føler sig forpligtet til at bære den samme slags skæg som profeten Mohammed. Nogle islamske sekter ligefrem har detaljerede forskrifter: hvor langt skægget skal være, hvad den skal dække og hvad ikke osv. Sikh’erne er en nation i norden af Indien med udvidet selvbestemmelse. De har deres helt egen kultur. Deres religion siger at mænd hverken må klippe deres hår eller skæg hele livet.
For andre er det et modespørgsmål. De bærer skæg fordi det er trenden. Det kan også være helt andre årsager. For eksempel hvis man har følsom hud. Nogle mænd kan simpelthen ikke tåle barbering og får udslet eller værre. Andre gider måske simpelthen ikke skrabe ansigtet blankt dag ind dag ud. Når man bærer skæg behøver man ikke nødvendigvis trimme det hver dag.

Hårpleje er hygiejne

Det er der intet nyt i. Vi skal pleje vores hår, uanset hvor på kroppen. På hovedet, i ansigtet, eller andre steder. Hår samler på snavs, sved og bakterier. Plejer man dem ikke, bliver de til avlsgårde for bakterier og andre mikroorganismer. Og det er i hvert fald ikke rart. Skægget er endnu vigtigere at pleje ordentligt siden der også kan gemme sig små madrester. Så små at vi ikke engang kan se dem.
Derfor skal skæg plejes. Både renses og trimmes regelmæssigt. Man kan selvfølgelig godt lade det vokse som en Sikh, men så kræver det endnu mere pleje. Sikh’erne er meget omhyggelige med at pleje deres skæg, De bruger mere tid på det end en teenager pige bruger på makeup.

Skægtrimmere gør det nemt

Heldigvis er det nemt at holde sit skæg i god form med en skægtrimmer. Der findes i dag mange modeller og varianter. Hår kan være meget forskelligt. Det kan være glat, krøllet, tyndt, tykt, kan vokse hurtigt eller langsomt. I gennemsnit vokser vores hår ca. 0,3mm på et døgn. Dvs. lidt over 2mm på en uge. Men det kan også vokse betydeligt hurtigere.
Til de forskellige typer hår findes der også forskellige skægtrimmere: dem med roterende blade, våd/tør trimmere og det nyeste skud på stammen, vakuumtrimmeren. Det er mere eller mindre en skægtrimmer med en lille støvsuger påmonteret.

Del

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email